Shockwave therapie gebruikt schokgolven om diverse aandoeningen te behandelen. De term verwijst naar hoogenergetische geluidsgolven die zich dwars door het weefsel verplaatsen. Het toestel duwt onder hoge druk een kogeltje tegen de behandelkop. De shockwaves die op deze manier worden gegenereerd, worden via de behandelkop doorgegeven aan het te behandelen weefsel en worden opgenomen in het lichaam. Deze golven veroorzaken enerzijds pijndemping en anderzijds dragen ze bij aan het herstel door een toename van de bloedcirculatie en een verbetering van de stofwisseling. Daarnaast kunnen ze verkalkingen verbrijzelen.
Hoe wordt deze behandeling toegepast ?
De therapie wordt toegepast in het totaalplaatje van de behandeling. Zoals steeds start de behandeling met een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek. Indien er indicaties voor shockwave therapie zijn, wordt deze opgestart. Naast de shockwave therapie kan er eveneens gewerkt worden met manuele technieken (mobilisaties, stretching,…) en indien nodig oefentherapie.
Een shockwave behandeling duurt tussen de 10 en 30 minuten. Alvorens gestart wordt met het toedienen van de eigenlijke shockwaves wordt er gewerkt op het weefsel rondom de pijnlijke plaats. Op die manier wordt de circulatie van de hele regio gestimuleerd. Nadien volgt het toedienen van de shockwaves op de pijnlijke plaats. De toediening hiervan wordt goed verdragen: de golven zorgen voor een stevige sensatie maar geen intense pijn. De frequentie van de behandeling bedraagt 1x/week. In totaal zijn er gemiddeld 3-6 behandelingen noodzakelijk. Na de behandeling kan een lichte roodheid, zwelling of gevoeligheid van het behandelde weefsel ontstaan. Verder zijn er geen bijwerkingen aan de therapie verbonden.
Voor wie is deze behandeling geschikt ?
Shockwavetherapie is een meerwaarde voor vele letsels. De meest behandelde blessures zijn peesontstekingen (vb. tennis- of golferselleboog, patellapeesontstekingen, scheenbeenvliesontstekingen, achillespeesontstekingen, chronische schouderpijn, adductorentendinopathie,…). Daarnaast worden ook triggerpoints behandeld met shockwavetherapie waardoor rug- en nekpijn, spierverkrampingen en spanningshoofdpijn frequent behandelde klachten vormen. Een derde belangrijke toepassing is de behandeling van littekens.
Er zijn enkele contra-indicaties waarbij shockwave niet aangeraden is of de frequentie aangepast dient te worden. De belangrijkste hierbij zijn zwangerschap, een pacemaker, implantaten of protheses, stollingsstoornissen, de inname van bloedverdunners, tumoren en acute infecties. Meld dit bij aanvang van de sessies zodat er geëvalueerd kan worden of shockwave geschikt is voor de behandeling van het aanwezige letsel.