ONZE SPECIALISTATIES

Relaxatietherapie

Wat houdt deze behandeling in ? 

Relaxatietherapie is een verzamelnaam van verschillende technieken en oefeningen om ons parasympathisch zenuwstelsel te stimuleren. Soms heb je lichamelijke klachten op een moment waarvan je denkt dat je net geen stress hebt.  Je ploft ’s avonds in de zetel en plots krijg je hoofdpijn, spierpijn, tintelingen, benauwdheid… of ’s ochtends word je wakker met een benauwd gevoel op de borst, zwetend en nog steeds moe. De dokters en de omgeving zeggen dat het komt door ‘stress’. Het vreemde is dat je de klachten ook krijgt tijdens momenten van ontspanning en dat je de batterijen maar niet kan opladen. 

Hoe komt dit? Veel heeft te maken met ons brein. We hebben twee zenuwstelsels: het parasympathisch en het orthosympatisch zenuwstelsel. Het orthosympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren in situaties waarbij we meer ‘stress’ ervaren. Dit hoeft niet altijd ongezond te zijn, dit zenuwstelsel is ook actief als we een sportwedstrijd spelen, geconcentreerd moeten werken, moeten lopen om de trein te halen of moeten zorgen voor de kinderen.  Het helpt ons door voor een korte periode adrenaline te produceren, onze hartslag te verhogen, cortisol te produceren en onze ademhaling te verhogen. Na een wedstrijd neem je een warme douche en ga je iets drinken, na het werk kan je thuis ontspannen, eens je op de trein zit ben je weer op je gemak en als de kinderen genezen zijn slapen ze weer door en keren ze terug naar school... m.a.w. de rust keert terug en ons parasympathisch zenuwstelsel wordt actief. Dit zenuwstelsel zorgt voor recuperatie door de ademhaling en de hartslag te vertragen, cortisol en adrenaline te verlagen en de bloedvaten weer te verwijden. Normaal gezien zijn deze twee stelsels in evenwicht. 

In sommige situaties heeft het orthosympathisch zenuwstelsel te lang of te zwaar moeten werken. Een langdurige stressperiode, een trauma, een zeer lange periode waarbij andere zaken in je leven op de eerste plaats kwamen en je jezelf bent vergeten, angst of ziekte zijn oorzaken die een extra zware druk op het orthosympatisch zenuwstelsel kunnen veroorzaken.  Ons lichaam heeft in bepaalde situatie onvoldoende kunnen recupereren en gaat zich aanpassen aan de nieuwe situatie en hierdoor geraakt het uit evenwicht waardoor het orthosympatisch zenuwstelsel actief blijft. Dit wil zeggen dat ook in periodes van rust de bloedvaten vernauwd blijven, de hartslag hoog blijft, we naar lucht blijven happen. 

Hoe wordt deze behandeling toegepast ?

We stimuleren het parasympatisch zenuwstelsel door ademhalingstherapie, stress–management, zelfzorg, thuisoefeningen, stimuleren van het lichaamsbewustzijn, educatie rond pijn- en stressysteem enz. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met je huisarts, specialist, psycholoog, psychotherapeut, psychiater of osteopaat.

Voor wie is deze behandeling geschikt ?

Patiënten met klachten zoals spierpijnen (fibromyalgie), tintelingen, extreme vermoeidheid (CVS), oppervlakkige ademhaling (hyperventilatie), duizeligheid, angst- en paniekaanvallen, vermijding of burn–out.
Bij wie kan u voor deze behandeling terecht ?

Hebt u een vraag of wenst een afspraak ?

Het team van Kiné Lier staat voor u klaar, aarzel niet om ons te contacteren
NEEM CONTACT MET ONS OP
Wist je dat Jessy en Koen (zaakvoerders van Kine Lier) de eersteklasser in Futsal Proost Lierse mee runnen ? 
Klik hier voor meer info over Futsal Club Proost Lierse