ONZE SPECIALISTATIES

Myofasciale therapie / Dry needling

Wat houdt deze behandeling in ? 

Zowel chronische als acute pijn kan myofasciaal van aard zijn. Hierbij is de pijn afkomstig van overgevoelige plaatsen in de spier. Deze pijnlijke plaatsen kunnen de aandoening zelf vormen of een onderliggende aandoening tot uiting brengen. Vaak wordt het myofasciaal pijnsyndroom vergeten als mogelijke oorzaak van de klachten.

Hoe wordt deze behandeling toegepast ?

Myofasciale therapie kan zowel manueel als met dry needling behandeld worden. Tijdens een manuele behandeling wordt er op de triggerpunten druk uitgeoefend om een “release” te verkrijgen van de spier. Dry needling werkt op een gelijkaardige manier maar door het gebruik van een heel dun naaldje kan een triggerpunt nauwkeuriger en efficiënter worden behandeld.
Door op specifieke wijze de spier aan te prikken, ontstaat er een reflexmatige en kortdurende verkramping van de spier. Dit wordt de "Local
Twitch Response" genoemd. Na deze respons ontstaat een “release” van de behandelde spier waardoor de pijn en spanning in de spier minder wordt.  Er komt zo ook een betere doorbloeding van de spier en de aangrenzende gewrichten kunnen beter en vrijer bewegen. Ook bij hoofdpijn, gerelateerd aan sterke spierspanning van de nekspieren, kan een zeer goed resultaat bekomen worden.

Voor wie is deze behandeling geschikt ?

Myofasciale klachten worden gekenmerkt door "triggerpoints" in de spier, verhardingen van de spier die pijnlijk zijn bij druk, rek, overbelasting of aanspanning van de spier. Indien deze plaats wordt gestimuleerd, kan het de karakteristieke pijnklachten, uitstralingsklachten, motorische dysfuncties of autonome fenomenen (vb. tintelingen, zweten,…) geven. Deze triggerpunten kunnen direct gerelateerd zijn aan de klacht of klachten weergeven in andere regio's die functioneel met elkaar verbonden zijn. De behandeling is geschikt voor patiënten met de hierboven beschreven triggerpunten. Dit kan gaan van overbelastingen van een spier tot spanningshoofdpijn. Bij de start van de behandeling wordt nagevraagd of u bloedverdunners inneemt, zwanger bent of systemische aandoeningen zoals vb kanker heeft. In bepaalde van deze gevallen zal enkel manueel behandeld worden en niet met behulp van dry needling.
Bij wie kan u voor deze behandeling terecht ?

Hebt u een vraag of wenst een afspraak ?

Het team van Kiné Lier staat voor u klaar, aarzel niet om ons te contacteren
NEEM CONTACT MET ONS OP
Wist je dat Jessy en Koen (zaakvoerders van Kine Lier) de eersteklasser in Futsal Proost Lierse mee runnen ? 
Klik hier voor meer info over Futsal Club Proost Lierse